dinsdag 30 mei 2023

Troubadour on tour in België

De laatste twee weekenden speelde ik in België op twee prachtige festivals. 
Op 20 juni mocht ik acte de présence geven op Quondam te Berlaar niet heel ver van Antwerpen. 

Verschillende bronnen, waaronder geschiedschrijver Raymond De Groodt, bevestigen dat ’t Hooghuys tijdens de late Middeleeuwen het strijdtoneel was van ridderspelen en praalvertoon. Het kasteel stond in die tijd bekend als “Burcht van Berlaer” en “Huus op ten Berch”.

Op Quondam, wat “vroeger” in het Latijn betekent, willen we de tornooien van die tijd terug tot leven wekken. In de oudst gekende oorkonde van Berlaar, “Apud Berlar” (1236), is er sprake van diverse, korte opeenvolgende schenkingen door Gilles II Berthout, de Heer van Berlaer. Hij woonde destijds in ’t Hooghuys. Vermoedelijk is hij dodelijk gewond geraakt op zijn eigen kasteelgrond tijdens een van de tornooien. In uiterste nood heeft hij voor genezing of “aflaat” verschillende schenkingen gedaan, op minder dan een week tijd. De abdij van Roosendael (BE) is er daar één van.

Het was dit jaar de 10e editie en daarvoor was o.a. door de plaatselijke bierbrouwer een speciaal bier gebrouwen. 


Tot mijn grote genoegen kwam ik op Quondam een aantal zeer gewaardeerde collega entertainers tegen, waaronder, Philips van der Zee van Donderelf, Martin Cornielje van Magisch Verhaal èn het Straattheater van Plezier, de magiër Alcazaer en mijn trouwe vakbroeder troubadour Lucas Florent.

Het blijft altijd een verademing om te zien hoe zij met alles wat zij in zich hebben het volk vermaken. 

Alcazaer aan t werk op Quondam

Gisterennacht kwam ik samen met de violiste Roza Ambrosius teruggereden van Ieper aan de Belgisch-Franse grens, net boven Rijsel (Lille). Daar hadden wij twee dagen gespeeld op Timpelwouke. 

Wat is nu eigenlijk "TIMPELWOUKE"? 

De "YPERMARCT" van de Tempeliers was zeer gekend tijdens de middeleeuwen. De jaarmarkt groeide zo hard dat deze van buiten de stad ook tot binnen de stadswallen groeide.  Dat was niet naar de zin van de toenmalige bestuurders van de stad. Reden waren de inkomsten. De Tempeliers hadden recht op alle inkomsten van de jaarmarkt. Er ontstond ruzie tussen het stadsbestuur en de Tempeliers van de nabije commanderij. Zo hevig zelfs dat op een bepaald moment de Gravin van Vlaanderen, Johanna van Constantinopel, moest tussen beide komen.  Ze nam in 1225 de rechten af van de Tempeliers en vanaf dan kwamen de inkomsten toe aan het Graafschap Vlaanderen. De Tempeliers kregen wel wat compensatie maar vanaf dan werd de markt binnen de stadsmuren georganiseerd en kreeg de naam Timpelwouke.

Ook hier kwamen we bij de inkom Alcazaer al tegen. Het riddertoernooi met steekspel en diverse demonstraties werd verzorgd door De Gulden Sporen vzw en achter de arena hadden zij een prachtig kampement.


Er was ook nog een kampement van de Tempeliers van Milites Templi vzw, een Vlaamse reënactmentgroep die zich toespitst op de Tempeliers en hun leefwereld. Ook in dat kampement werden wij zeer gastvrij ontvangen en hebben wij muziek gemaakt. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten