dinsdag 29 april 2025

The tour goes on

Mijn weekend begon ontspannen. Ik had een gezellig verjaardagsfeestje anex extended vrijmibo in de Nyma; de dierenschilder, kijkdoosmaker, kunstenaresse kortom mijn vriendin en ex collega in de kinderopvang Mirjam vierde haar verjaardag in de smeltkroes van artistiek ondernemend Nijmegen nabij Waalhalla, de achtertuin en de Vasim. Ik heb het, ondanks dat het koningsnacht bleek te zijn, niet te laat gemaakt want ik mocht in alle vroegte al naar de Zeeuwse kust vertrekken om aldaar te Hellevoetsluis de gasten van "De vrienden van de Vesting" te gaan vermaken.
Bij het Broodhuys werd ik gastvrij ontvangen en daar werden goede zaken gedaan omdat het zonovergoten terras al vroeg vol zat. Afwisselend met accordeon en gitaar speelde ik sets met Franse chansons, Keltische deunen en kinderliedjes op het prachtig gelegen terras aan het water in de Vesting waar stelletjes, vriendengroepen en families neerstreken en zich lieten verwennen. 
Toen mijn speeltijd er op zat kon ik aan mijn reis naar mijn volgende activiteit beginnen en om ca. half zeven reed ik over de Zeelandbrug op weg naar Fontainebleau. Of eigenlijk een hopboerderij in het dorpje Villiers-sous-Grez waar het jaarlijkse hop-feest dit jaar voor het eerst werd omgetoverd tot het Fête Médiévale du Houblon. U zult begrijpen dat Troubadour Yann Lawick met zijn riddertent daar niet bij kon ontbreken. 
Rond middernacht bereikte ik het festivalterrein waar al enige tenten waren opgezet naast de enorme palen waar de volgende dag een team van acrobaten en evenwichtskunstenasrs een touwenconstructie in gingen bevestigen waar de hop dit seizoen in omhoog gaat groeien. 

Nadat ik al mijn spullen had uitgeladen en veilig onder een tentzeil had geplaatst heb ik mijn luchtbed opgepompt en heb ik mijzelf er oo te rusten gelegd. Er zou immers een drukke dag gaan volgen waarop het publiek weer diende te worden vermaakt. 

In de vroege morgen ontdekte ik pas op wat voor idylische plek ik was beland. Gewekt worden door een combinatie van zonlicht en het gekwinkeleer van vele mij niet direct bekende vogelgeluiden is altijd een verademing. Eenmaal in mijn Middeleeuwse outfit gehesen zette ik mij op mijn Dagobert-zetel aan mijn schragentafel en kwam een jongentje uit de camper die naast mijn vehikel stond geparkeerd vragen of ik wellicht een broodje en wat vruchtensap lustte. Ik voelde me als God in Frankrijk. Dit jongentje bleek ook nog een broertje en zusje te hebben en hun ouders waren een viking en een waarzegster. Met hen samen heb ik mijn riddertent opgezet en niet veel later verschenen al een aantal andere deelnemers, exposanten en de organiserende hop-boer François Lechevalier. Hoe toepasselijk kan een naam zijn.

Terwijl ik bij zat te komen van de fysieke activiteiten ben ik door een enthousiaste medievist volledig bijgepraat aangaande de nieuwe inzichten over de waar- en onwaarheden aangaande de maagd van Orleans; beter bekend als Jeanne d'Arc en de ontwikkeling van de kruisboog van de vroege middeleeuwen tot in de zeventiende eeuw. Onderrtussen kwam er ook nog iemand koffie brengen.
Nog voor het middaguur was alles in gereedheid en kon het feest beginnen. Het weiland achtee de bomenrij links op bovenstaande foto deed dienst als parkeerplaslats voor de auto's en motoren en rond lunchtijd stonden er zowaar rijen bij de buvette en de food trucks. Afwisselend met een goochelaar speelde ik voor mijn riddertent voor het geïnteresseerde publiek.
Een gedeelte van het punliek was ook gekostumeerd gekome en ook de standhouders jadden hun outfits aangepast aan het Middeleeuwse thema.De sfeer was goed en gemoedelijk. De plaatselijke bierbrouwer bleek een Breton te zijn en de hop-boer was van origine een Normandiër mijn liedjes en deunen uit en over Bretagne vielen bij hen en hun familie dan ook extra in de smaak.
Ik kan kortom terugkijken op een prachtig tweede weekend van het seizoen en er lijkt in Villiers-sous-Grez een nieuwe traditie te zijn geboren. We gaan het zien. 

Ik heb alvast zin in het volgende weekend waarop ik acte de présence ga geven op een mooi stukje cultureel erfgoed; een Gelders kasteel in het boerenland. Hier zal ik voor een familie die wat te vieren heeft naast mijn muziek ook mijn kookkunsten inzetten met een z.g. KlankSpijs concept op maat. Hierover later meer. 

Naar de blogpagina op www.yannlawick.com

maandag 21 april 2025

Het reenactment seizoen is geopend

Troubadour Yann Lawick bezocht Middeleeuwse reenactment event bij Kloster Graefenthal te Goch (D)



Op het kampement van de reenactment groep Die Herren von Hoenselaar lieten de ridders, de adel, de knechten en speelman wederom de Middeleeuwen herleven.

Iedere ochtend werden de voorbereidingen getroffen voor de gevechten, er werd getraind het harnas werd gepoetst en de kruis-en handbogen, schilden en zwaarden kregen een laatste inspectie alvorens het gezelschap in parade met alle andere reenactors een ommegang maakten over het terrein rond het klooster waar het massaal toegestroomde publiek kon genieten van de pracht en praal van de kostuums, de tonen van de doedelzakken en trommels en wat al niet meer. 
Daarna konden de bezoekers de vele kampementen en de markt bezoeken waar voor elk wat wils te vinden was. Ambachten werden gedemonstreerd, er was een valkeniersgroep met behalve valken en havikken ook uilen en een heuse zeearend waarmee men ook nog kon worden vereeuwigd. 

Er was vermaak bij de terrassen en de vikkingen en ridders gingen elkaar te lijf gedurende de gevechtsdemonstraties.
Indrukwekkende taferelen met veel wapengekletter. 


In de kampementen ging het er gemoedelijker aan toe. Daar zaten dames te spinnen en te borduren. Op de vele kampvuren werd vlees gegrild en ontstonden stoofpotten in de ketels die met kettingen en haken oder de driepoten hingen waardoor heerlijke luchten en odeuren over het terrein waaiden.

De troubadour zong bij zijn tent verhalende liederen en vertelde zo nu en dan aan de bezoekers een liederlijk verhaal. Diverse schone dames verlieten het kampement met een warm hart en een blos op de wangen omdat zij het genoegen van de minnezang hadden mogen smaken en waren toegezongen door de troubadour.

Ook bezocht de troubadour nog het kampement van de Tepeliers waar hij op zijn beurt door hen en nog een aantal andere vaerende luyden werd toegezongen nadat hij ook hun bezoekers op zijn snarenspel en zoetgevooisde stemgeluid has getrakteerd. De bardin Tara maakte een grote indruk met twee prachtige liederen. En ook de Tempeliers en de in hun kampement aanwezige dames brachten prachtige meerstemmige liederen ter gehore. Naar verluid werden de avonden er voor ook al heel wat drinkliederen ingezet die hun uitwerking niet gemist hadden waardoor enkele Tempeliers wat brakjes oogden. Desalniettemin togen ook zij in vol ornaat en zwaar bewapend naar het strijdperk.

De weergoden waren de bezoekers en deelnemers deze editie ook gunstig gestemd, want los van een buitje op de zondagavond hebben we het droog gehouden en was het bij tijd en wijle zelfs warm op het zonovergoten kampement.
We mogen dus terugkijken op een zeer geslaagde opening vam het reenactment seizoen.
Op koningsdag zal de troubadour het volk gaan vermaken in de vesting van Hellevoetsluis en komende zondag staat de riddertent op het Fête du Houblon Médiévale in Villiers sous Grez bij Fontainebleau. Hierover later meer.

woensdag 16 april 2025

Wat doet de buurman nou eigenlijk?

Buurman wat doèt u nu?

Vaak zouden ze het wel willen vragen, maar schaamte, wellicht omdat ze het woord troubadour wel kennen, maar eigenlijk niet weten wat het nou betekent. Laat staan weten wat iemand die pretendeert dat te zijn nou eigenlijk doet. Het kan ook angst zijn. Bang zijn dat ik ze misschien wel dom zou kunnen vinden als ze niet weten wat ik in Godsnaam uitspook als reenactor, minstreel, minnezanger, speelman of trouvère.
Nou de redding is nabij want ik speel de komende paasdagen behoorlijk dicht bij mijn huis. En dus net zo dicht bij het huis van mijn buren. 22km. om precies te zijn.

De route:
Als je de weg richting Duitsland vanaf het Trajanesplein in Nijmegen, de z.g. N325 blijft volgen tot de grens en dan 'immer gerade aus" dan kom je aan bij stoplichten waar je rechtsaf kan richting Gennep, Ottersum en het mooie Venzelderheide. Maar dat doen we natuurlijk niet want we gingen immers "immer gerade aus". 
Je komt dan nog langs Nergena en Kessel om vlak voor Goch links af te slaan. Je rijd dan op de Maasstraße waar je op nummer 48 en 50 het Kloster Graefenthal aantreft.

Vanaf mijn huis is het 19 minuten met de auto en het is volgens de routeplanner een uur en 6 minuten fietsen.

Ik zal op het kampement aansluiten bij die Herren von Hoenselaar. Een Duitse reenactors groep die regelmatig de Middeleeuwen doet herleven.